2022, revista presei

Atunci când lucrezi în regim de cotidian, poate fi challenging (cum se zice acum) să găsești printre știrile zilnice întinse pe 12 luni și ancorate în veștile momentului ceva care să mai fie valabil și de interes la final de an. Dar, printre știrile zilnice, mai și aprofundăm subiecte, mai găsim câte un om deștept de intervievat, mai facem o analiză. Exercițiul de final de an, un pic întârziat și o listă de articole pe 2022.

Hartă economică:

Cum locuim/ cum trăim

“AI, machine learning-ul, roboții sunt unelte. Nu sunt bune sau rele, sunt ceea ce alegem să facem cu ele și putem alege să facem lucruri extraordinare”

E bine, bine, dar nu atât de bine:

Noua genernație, la Stanford, în Bay Area:

Încă un top în care suntem ultimii

“Sunteți mulțumiți de ceea ce învață copiii voștri?”. Nu e întrebarea unui diriginte de clasă, ci a unui profesor care predă macroeconomie la una dintre cele mai prestigioase universități din lume. “E ușor să intri în obiceiul de a face față crizelor zilei, dar pe lângă asta trebuie să plantezi semințe pentru viitor. Să crești”, spune cercetătorul Martin Eichenbaum, într-un interviu pentru Economedia, în care a ținut să lanseze acest mesaj, printre multele griji aflate la ordinea zilei, pe care le-a abordat pe rând: recesiunea de pandemie, inflație, război, criză energetică, cercetare. Spune că avem economiști români talentați (și, cum cercetătorii economiști nu spun vorbe de complezență în țări unde sunt invitați, ne dă rapid și câteva nume), iar țările emergente au mare nevoie de “sfaturi economice solide”. Un alt mesaj pe care am vrut să îl punem în evidență, în țara care are cele mai mici alocări bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare din UE.

Mai jos, interviul cu întrebări la întrebări. “Întrebarea e…”, “de ce contează asta?”, “nu avem încă răspunsuri bune”, “poți să lucrezi luni de zile la ceva și să îți dai seama că nu e nimic acolo”, “Dilema momentului e: unde trebuie să ataci?”, “în cercetare “10% din efort îți dă 90% din răspuns. Noi vrem să înțelegem acele ultime 10 procente (referitoare la inflație)” – sunt câteva extrase din interviul care urmează. Pentru că, mai ales într-o țară în care adesea ni se pare că toți știm de toate și care e guvernată de răspunsuri, contează uneori și să pui întrebările potrivite și să analizezi înainte de a trânti “soluții”.

Pe val, până la falimente și scandaluri răsunătoare

Cum am ajuns aici?

Privire înspre viitor

Cât de mult a însemnat, de fapt, UE

Traiul în Clujul de cinci stele

Lasă un comentariu